Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 29.
КОЙ ГОТВИ
"Пише ви Денка Гьокова. Работя в аптечен склад и след работа е трудно да готвя завъртени и пипкави ястия. Затова подбирам бързи и лесни, такива, които с малко труд (в много случаи и средства) да поставя в тавата да се приготвят, докато аз си почина. Тази рецепта е от тефтерите на майка ми, която беше готвач, а тетрадката със записки на нейни рецепти ми е безценен съветник."
Предложение: Това бързо филе е много подходящо за консумиране с лимони и портокали. Затова може да се сервира с резени от тях.
ПРОДУКТИ
Свинско месо - без кост от бут или рибица цяло парче около 800 г
1 морков
2 кисели краставички
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.л. кориандър, сол и черен пипер на вкус
Плик за печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Едро нарязаните морков и краставицисе смесват със счукания чесън. Месото се нарязва от двете страни като хармоника, посолява се, поръсва се с пипера и кориандъра. Срезовете се пълнят с настърганите зеленчуци, а остатъкът от тях се изсипва върху месото.
Така подготвено, месото се слага в плика за печене и той се връзва с конец. Надупчва с игла на 5-6 места. Пече се около 2 ч на 180-200° в тесен съд.
Оставя се да изстине така, както е в плика,за да остане в соса от печенето. После пликът внимателно се отстранява. Месото се реже на филии така, че да се получат ивици със зеленчуците и да изглежда на райета.