Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Данчо Боев е майстор от старата школа, бил е главен готвач на "Ню Отани", приготвял е екзотични блюда на круизни кораби и знае тънкостите на ястията афродизиаци. Той съветва, че в лошото време се правят най-хубавите мезета - суджуци, луканки, пастърми. За своето предложение разказва как един сиромах си купил 1,5 кг свински котлет. От кокалите при обезкостяване си сготвил боб, а от месото си направил мезе за дълго време.
ПРОДУКТИ
1,5 кг цяло парче свински котлет
0,5 кг морска сол
200 г червен пипер
50 г чубрица
1 пакетче смлян черен пипер
1 пакетче кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезкостяваме месото, а после махаме и ципата. Завиваме го в морса сол в готварско фолио или найлонов плик и го слагаме във фризера за 24 ч. Ниската температура не му позволява да абсорбира голямо количество сол.
Забърсвамего с влажна кърпа и го увиваме с харман от горепосочените подправки.
Връзваме го с конец и го поставяме на проветриво място. След 5 дни сушеницата е готова за консумация.