Начална страница

неделя, 20 февруари 2011 г.

Филе от Пангасиус на фурна



Необходими продукти:
  • 4 филета;
  • 1 лимон;
  • 4 малки глави лук;
  • 8 едри склидки чесън;
  • сол , черен пипер;
  • фолио за печене или пликове за печене.


Начин на приготвяне: 

Всяко от филетата се посолява съвсем леко (по желание) и се слага в отделно парче фолио върху канапе от по 2 склидка чесън и 1 глава лук нарязани на едро. Върху рибата се поставят няколко кръгчета лимон и се увива добре, нареждат се в тавичка и се пекат във фурната 20 минути на 200 градуса. Рибата ставя невероятно крехка, сочна и вкусна. 

Бележки: 

* Рецептата може да се изпълни с всякакви видове бели риби. 
* Когато рибата е готова отстранявам лимона, но по желание може да се консумира и с него. 
* Може да се добавят и някакви подходящи зелени подправки по време на печенето, но аз за момента все още нямам идея какви точно, ще експериментирам. Мисля да опитам с пресен копър, босилек, риган, естрагон, магданоз (въпреки, че не го понасям), розмарин. 





Реших да импровизирам в технологията на приготвяне на ястието, продуктите са си същите.

Аз разполагах с 1 кг рибно филе или 3 половинки от рибата. Все едно, пропорциите тук сякаш не са от особенно значение.
Използвах вместо фолио, пликчета за печене. Не е някаква новооткрита хитрина, но за мен е голямо удобство в кухнята ми - пека често в пликчета за печене. Няма мръсна фурна, няма загорели тавички! И храната не се пресушава, макар, че не слагам мазнина при приготвянето.
Нарязох лука и скилидките чесън на шайби и започнах нареждане на пластовете  от продукти в следната последователност: шайби лук, рибно филе, сол и черен пипер, шайби лук и чесън, 2-3 шайби лимон, рибно филе...Завърших с резани лук. Почистих моркови и заедно с останалия нарязан лук, вмъкнах всичко в плика за печене, като не забравих да оставя “дюзичка – отвор”, за да се вентилира и изравнява температурата. В противен случай ще се пукне при печенето. Може да се добавят нарязани картофи или други зеленчуци по желание.
След като опекох рибата я оставих добре да си “почине” в пликчето. След като е поизстинала, вече не седи на пластове, а се превръща в компактно голямо парче риба и при сервиране процедираме като при разрязване на месно руло. Всъщност някой ден ще пробвам да приготвя ястието и с пилешко филе и съм убедена, че ще се получи много вкусно, както и с рибното филе.

Нареждане на отделните пластове
Наредени филе, лук, чесън и зеленцуци


Подготовката на ястието в пликове за печене

Готовото рибно ястие








29 коментара:

  1. Онемях при вида на така приготвения пангасиус! Вкъщи обичаме рибка и готвя доста често. Когато мъжът ми донесе пангасиус, съм обикновено в чуденка, как да го сготвя пак и пак. Това, което предлагаш ти, изглежда първо изключително красиво, цветно, а и не се съмнявам, че е страхотно вкусно.:-) Поздравления за прекрасната презентация на ястието и красивите снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Moni благодаря! Ястието се приготвя лесно. Винаги е радост за очите ми, когато се получават вкусни съчетания от цветни и разнообарзни продукти, най-вече зеленчуци...А кокретно за тези снимки голям принос има дъщеря ми, така, че комплиментите са за нея. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ястие. Благодаря за подробното описание и снимки. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, обичам да експериментирам. Получи се вкусно.

    ОтговорИзтриване
  5. izglejda naistina mnogo vkusno i mnogo krasivo....bravo za dobrata ideia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази рецпета по статистиката на блога ми е една от най-харесваните. Предполагам, че принос към това имат и снимките на ястието, които направи дъщеря ми. И аз ги харесвам и заради това качих доста от тях. Сгответе си рибката, наистина е вкусна.

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Благодаря! Аз май съм позабравила вкуса на тази рецепта. Трябва да си я припомня като я сготвя отново. :)

      Изтриване
  7. Здравейте ! Пиша но не знам дали някой ще ми отговори :( .Не разбрах дали се слага вода на рибата :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, разбира се, че ще ви отговоря.
      В тези пликчета, когато готвя, никога не добавям вода. Храната си остава сочна и не може да изсъхне при печене тъй като пликчето не позволява да се изпарява водата. Оставям малко "коминче", т.е. не стягам плътно отвора и така парата по малко се изпуска, докато се пече, за да не се пукне торбичката. А ако сложите вода и част от парата не излиза, ще получите ефекта на варене в ястието.

      Изтриване
  8. Ami ako se polzva folio nujno li e da se doliva voda ili maznina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че не. Зависи колко добре е завито фолиото все пак. Рибата си пуска много вода, а мазнината е на вкус.

      Изтриване
  9. приготвих рецептата и установих че е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно. Много ме зарадвахте, че ви е било вкусно!

      Изтриване
  10. току-що я тествах... УНИКАЛНО Е, браво бейби! за втори път през живота си готвя риба и това стана много по-вкусно от първия (което беше традиционна португалска рецепта за бакаляо). Сега само тествах, за да съм сигурен, че става за ядене, довечера ще видя и реакцията на мацката и пак ще докладвам :) мучас грасиас за супер лесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, че хубав комплимент за мене - благодаря! :)
      Тази рецепта май е най-харесваната и посещавана от всичко публикувано в блога. Аз я направих някак набързо и вече дори не помня вкуса й. Ще взема да я прочета и да си приповня какво съм правила и пак да си я сготвя...щом казвате, че е толкова вкусно. :)
      Мацката остана ли доволна освен от компанията и от ястието, което е приготвено за нея с толкова любов?

      Изтриване
  11. Поздравления за рецептата :-) Облизвам си пръстите :-)
    Ани :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ани! :)
      Дано си я сготвила. Това е една от публикациите ми, която много се харесва от тези, които са се отбили в блога ми. Чудя се дали заради рецептата или снимките, или пък заради продуктите?!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. С пресен дивесил става разкошно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно, бих опитала, но трябва да разполагаш с него в точния момент. :)

      Изтриване
  13. прибавих и червени чушки. Поразително е как един умен човек постига чудесен успех с чудесно прости средства, Вие сте чудесна. Ще търся и други Ваши рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, чудесна идея! Могат да се добавят и други зеленчуци, аз разполагах само с тези. Адмирации за всички импровизации! :)

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Този приятен златист "загар" през плика за печене ли се получава или отваряте плика към края за доизпичане?
    Ралица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ралица!
      Отдавна съм приготвяла тази риба и не помня как съм процедирала. Но да, възможно е да съм разрязала плика преди пълната готовност на ястието, за да се запече, макар, че обикновено не го правя. Фурната ми е силна и си се запича дори и през плика.
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте,
    Поздравления за рецептата! Току що я направих и съм изключително доволна! Стана много бързо и лесно. Попринцип избягвам пангасиуса, защото го приготвям пържен и отнема време, а и доста мерише. Рецептата е много подходяща за хора, които не обичат много да готвят, да мият излишни съдове и да им мерише, но пък обичат да си похапват вкусно приготвена храна! 😆 Още веднъж благодаря за рецептата! Поздрави и Ви пожелавам хубаво и усмихнато лято! 😊

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте Десислава!
    Радвам се, че ви е допаднала рецептата.
    Отдавна не съм публикувала нищо в блога си. Тази рецепта се харесва, а аз дори съм забравила какво съм експериментирала. Трябва и аз да си я прочета и приготвя отново, за да си припомня вкуса.
    Щастливо лято и на вас!

    ОтговорИзтриване
  17. Много благодаря
    Ще пробвам
    И ще пиша 🍀

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...