Пуйката е малко странна птица, с аристократична осанка, но ни се струва доста по-подходяща за градската празнична трапеза, ако можем така да се изразим.
Предлагането й на пазара в пълна прелест и транспортирането й до дома също са значително по-подходящи за вечно бързащия гражданин. Пуйката печели точки в надпреварата за "Мис семейна гощавка" и защото е значително по-поносима за измъчения от пости организъм. Месото й се приема по-леко, диетично е и дава достатъчно доброкачествена енергия.
Така че тази Нова година се замислете - тлъсто “свинско и винско” или гениалната и не толкова проста гостенка – пуйката.
Начините на приготовление на пуйката са само още едно нейно предимство.
Основно важно е нейното размразяване, което можете да сверите спрямо вашата избраница с таблицата по-долу:
4–5kg тегло: 20 часа на стайна температура; 65 часа в хладилника
5–6kg тегло: 24 часа на стайна температура; 70 часа в хладилника
6–7kg тегло: 30 часа на стайна температура; 75 часа в хладилника
8–9kg тегло: 40 часа на стайна температура; 80 часа в хладилника
9–11kg тегло: 48 часа на стайна температура; 96 часа в хладилника
Ако вече е онзи досаден последен момент, можете да я размразите с киснене в студена вода като не забравяте да я сменяте на всеки 1-2 часа. Иначе имало опасност от бактериална инфекция! Хубаво е, когато се захванете с нейното пълнене/аранжиране, тя да е все още хладна дама.
Пълненето на пуйката с плънки е гениално, но не достатъчно просто, така че най-добрият вариант е да “нагостите” вътрешността й с:
1 разполовен лук,
1 разполовен лимон и
шепа подправки / тези, които отиват на деликатната й природа са мащерка, риган, червен пипер, розмарин и градински чай/.
Тук е мястото да се възползвате и от някои гениални кулинарни улеснения. Ако още не сте завързали приятелство с пликовете за печене, сега е дошло времето - пуйката е огромна тяхна почитателка. Във всеки по-снабден магазин, можете да попитате за тях и обърнете специално внимание размерът им да съвпада със снагата на пуйката.
Преди да я плъзнете в лъскавия й празничен тоалет, можете да я покиснете в марината от сосове по ваш вкус, стига да не са горчиви, смесени с малко бяло вино.
След това я намажете с обилно количество масло, завържете плика и пробийте около 20 дупки с игла (инструкциите за това са на опаковката на пликовете за печене).
Нищо повече не остава освен да въведете накичената дама във фурна, предварително затоплена на 170°С. Времето за печене отново зависи от големината й, но рядко е по-малко от 4-5 часа. Ще я познаете за готова по червеникаво-кафевия тен, който ще придобие.
Остава само да я извадите внимателно, без да се разпада и да я оставите да почине предсценично 30 минути.
Нейното представление ще бъде великолепно с аранжимент от картофено пюре, кисело зеле или зеленчуци на пара.
Пожелаваме ви да се насладите максимално на нейната компания! Отдясно сложете по една голяма чаша за червено вино, а шампанското то си е за накрая!
Щастлива Нова година!
More from View Sofia
Суши, шампанско и BMW иска Найджъл Кенеди, за да свири в Пловдив
Отбрано суши от най-добрия японски ресторант в Пловдив и френско шампанско от висока класа са само част от...
Вино на фокус: Бяло вино Мидалидаре Траминер 2011
Емоции, събрани в една чаша с дъх на рози и плодове, с дъх на вино...
Отново е време за празника DiVino.Taste!
С нетърпение очакваме да разберем, каква е била реколта 2017 у нас!