Пуешки бут в плик за печене
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 1 Любима на 24 готвача |
Снимката е добавена от Aliana
Необходими продукти
- • 1 бр. горен пуешки бут - около 1.8 кг с костта
- • 2 глави лук, нарязан на полумесеци
- • 2-3 бр. моркови
- • 1 бр. пащърнак
- • 1 бр. корен магданоз
- • 500 мл бира
- • 500 мл вода
- • 2 с.л. кафява захар или 2 с.л. мед
- • смлян бял пипер, сол
- • 8-10 бр. зърна черен пипер
- За соса:
- • 2 с.л. магданоз
- • сгъстите за сосове или нишесте, размито в малко вода
Начин на приготвяне
Бутът се измива и подсушава. Натрива се обилно със сол и бял пипер. Морковите, пащърнакът и коренът магданоз се нарязват на еднакви по големина едри кубчета. Пликът се отрязва така, че от двете страни на бута да има около 15 см. Връзва се единият край, слагат се зеленчуците и лукът, слага се черният пипер и бутът се слага върху тях с кожата нагоре. Наливат се бирата и водата, с разтворената в нея захар (мед). Пликът се завързва плътно и се разклаща добре. Слага се в тава с маркирания ръб нагоре. Прави се малък разрез на ръба (около 1 см). Бутът се слага в предварително загрята на 160 градуса фурна. Пече се 2 часа и половина. Към края на печенето кожата е зачервена. Ако не е - изрязва се прозорче на плика и се запича още десетина минути. Когато месото е съвсем готово, се изважда и се слага на топло.
Сосът се отлива заедно със зеленчуците. Може да се пасира и прецеди, или пък да се претрие през цедка. Така прецеден, сосът се кипва на котлона, доовкусява се със сол, черен пипер, евентуално лимонов сок, сгъстява се и му се слага магданозът. Бутът се реже с остър нож на тънки филии, полива се със сосът и се сервира с картофено пюре, кнедли или варени картофи. Ястието изисква и свеж елемент - салата, червено зеле, кисело зеле - зависи от сезона.
* Аз не слагам никаква мазнина - по принцип пуешкото има достатъчно подкожна мазнина, която отчасти преминава в соса.
* Захарта в соса може да се пропусне - не всеки харесва сладката нотка. Или пък да се ползва безалкохолна малцова бира - тя е доста по-сладка, а и придава хубав тъмен цвят на соса. Аз ползвам такава.
* Водата в соса може да се замени със зеленчуков бульон, особено ако нямате пащърнак или корен магданоз.
Сосът се отлива заедно със зеленчуците. Може да се пасира и прецеди, или пък да се претрие през цедка. Така прецеден, сосът се кипва на котлона, доовкусява се със сол, черен пипер, евентуално лимонов сок, сгъстява се и му се слага магданозът. Бутът се реже с остър нож на тънки филии, полива се със сосът и се сервира с картофено пюре, кнедли или варени картофи. Ястието изисква и свеж елемент - салата, червено зеле, кисело зеле - зависи от сезона.
* Аз не слагам никаква мазнина - по принцип пуешкото има достатъчно подкожна мазнина, която отчасти преминава в соса.
* Захарта в соса може да се пропусне - не всеки харесва сладката нотка. Или пък да се ползва безалкохолна малцова бира - тя е доста по-сладка, а и придава хубав тъмен цвят на соса. Аз ползвам такава.
* Водата в соса може да се замени със зеленчуков бульон, особено ако нямате пащърнак или корен магданоз.
Рецептата е добавена от Aliana на 10 Април 2011 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 3 Aliana [Автор на рецептата] | Наистина е много ароматна рецепта. При пилешки бутове обърнете внимание на количеството и съответно времето за печене. Успех | 11 Апр 2011 |
# 2 tillia [Изпробвал рецептата] | Явно ще се получи нещо доста ароматно. Ще пробвам с пилешко бутче. [Изпробвана] | 11 Апр 2011 |
# 1 i4eto3421 | Вкусно изглежда. Ще пробвам /след постите/. Харесвам рецепти с месо, в който има бяло вино или бира. Алкохола придава приятен аромат и вкус. | 11 Апр 2011 |
снимки от Aliana [Автор на рецептата] |
10 Апр 2011 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.